Автор: Евгени Генов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмВоенният министър Тодор Тагарев ще

...
Автор: Евгени Генов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмВоенният министър Тодор Тагарев ще
Коментари Харесай

Тагарев има резервен вариант, ако не остане военен министър. Гласи се за служба в НАТО

Автор: Евгени Генов, " Гласове "  Следвайте ни в Телеграм

Военният министър Тодор Тагарев ще се бори до последно да резервира  поста си в кабинета и след ротацията, само че той имал авариен вид за нова влиятелна служба, в случай че това не се случи, довериха за „ Гласове “ източници от Министерството  на защитата. МО-шефът се гласял за работа на влиятелен пост в НАТО, стана ясно още.

Според осведомени точно поради това, макар, че е в оставка, Тагарев е подписал окончателното класиране на претендентите да осъществят плана за превъоръжаване на Българската войска с 3D радари. Сделката е за 400 млн. лева за закупуване на седем радара. За победител е оповестена френската компания „ Талес “. Това е станало на 6 март, денят, в който Народното събрание гласоподава оставката на настоящето държавно управление. В състезанието са  участвали пет водещи компании – „ Локхийд Мартин “ (САЩ), „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция) и „ Леонардо “ (Италия).

По незнайни аргументи испанската компания е декласирана, макар, че е дала най-ниска цена- с към 60 млн. лева по-малко от другите. Комисията за оценка на офертите е от 33 души и множеството от членовете са предложили да се изиска от компаниите да подобрят предложенията си, каквато е нормалната процедура,особено в ценово отношение. А това би довело до икономисване на десетки милиони лв. на страната. Но не е направено. „ Въпросът за какво се бърза към този момент е с явен отговор – очевидно някой бърза да осъществя полза в своя изгода преди да бъде осъществена промяна в Министерството на защитата. “, съобщи някогашният боен министър Красимир Каракачанов. А за какво Тагарев е подписал точно за класиране преди всичко на френската компания „ Талес “? Целта е транспарантна - да получи поддръжката на Франция, чиито глас тежи изключително в Алианса, за перспективна кариера, считат отдадени. Според тях Тагарев към този момент си е обезпечил безрезервната поддръжка на Съединени американски щати поради готовността му да дава всичко за Украйна, което му изискат. И поради събитието, че реши да купи американски бронирани бойни машини за пехотата „ Страйкър “ без конкурс. Истината е, че откакто стана министър през юни 2023г., търгът за придобиване на нов вид бойна машина за пехотата бе преустановен.

Като извънредно несполучлив вид мнозина в защитата смятат още Тодор Тагарев да бъде заменен като боен министър от Велизар Шаламанов. В МО се носи слух, че Тагарев самичък го е предложил като излаз, в случай че ГЕРБ твърдо са решили да вършат кабинет без него. Трябва да се знае обаче, че Шаламанов е по-мекият вид на Тагарев. Той е неговото второ Аз. Освен, че са доста близки другари, двамата са и единомишленици. Действаха в един тим в годините на прехода, когато се бастисваше Българската войска. Особено по време на държавното управление на Иван Костов. Но по този начин или другояче в този момент най-популярният sms, който циркулира във войската, може би е: „ Отива ли си Тагарев? Дай Боже! “    

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР